Top 3 saltele pentru sarcină

 

Știm cu toții rolul important pe care somnul îl joacă în sănătatea și bunăstarea noastră generală, dar somnul este deosebit de important în timpul sarcinii, când poate fi afectat de schimbările constante a organismului.

Incapacitatea de a te simți confortabil, schimbarea temperaturii corpului și insomnia în timpul sarcinii sunt doar unele din principale probleme care au un impact asupra obținerii unui somn bun de calitate. Peste 70% din femei susțin că au avut probleme cu somnul în perioada sarcinii, durerea iți fură somnul odihnitor și te face sa te simți mai obosit și astfel mai sensibil la durere. A dormi pe o saltea potrivita și a alege cea mai buna poziție de dormit în timpul sarcinii poate ameliora semnificativ simptomele si ajuta la îmbunătățirea șanselor de a avea un somn odihnitor în timpul sarcinii.

 

Este necesară o altă saltea în timpul sarcinii?

Aceasta depinde de starea saltelei actuale. Dacă sunteți gata să vă schimabati salteaua, ar fi momentul ideal pentru a face acest lucru. Cu toate acestea, dacă salteaua actuală vă oferă sprijin și confort amplu, nu mai ai nevoie de schimbari. Pentru cei care au o saltea perfect bună, dar au nevoie de sprijin suplimentar sau de confort în timpul sarcinii, topperul pentru saltea oferă o soluție excelentă pe termen scurt.

 

Care sunt cele mai bune saltele pentru sarcină?

 

 

Daca ai hotărât că este cu siguranță timpul sa iți înlocuiești salteaua, saltelele din spuma cu memorie sunt perfecte pentru sarcina. Acest lucru se datorează faptului că spuma cu memorie este excelentă pentru o distribuție egală a greutății, ameliorand presiunea din zonele tensionate, reducând astfel durerea. Tendința de a dormi pe o parte în timpul sarcinii, poate pune multă presiune asupra articulațiilor umerilor și șoldurilor. Dormitul pe o suprafață receptivă, cum ar fi spuma cu memorie, vă va oferi sprijin acolo unde aveți nevoie și va ajuta la acomodarea schimbarilor ce apar în aceasta perioada.

Odată cu schimbarile aduse formei corpului tău, este posibil să nu poți dormi în aceeași poziție pe care ai găsi de obicei confortabila.

În plus, crampele la picioare, greața, arsurile stomacale și insomnia sunt dintre ceilalți factori cu care femeile se confrunta adesea când încearcă să aibă un somn liniștit.

Greutatea suplimentară a unui copil în creștere poate pune presiune pe spate, așa că alegerea unei saltele care oferă suport optim poate ajuta la ameliorarea presiunii și la reducerea durerilor de spate.

 

Cea mai bună poziție de dormit în timpul sarcicnii

Fiecare persoana doarme diferit. Unele dorm pe spate, altele preferă sa doarmă pe o parte si unele chiar pe burta. Pentru a alege ce saltea pentru sarcină ți se potriveste, trebuie sa iei în considerare și acest factor. Totuși, în perioada sarcinii, cea mai sanatoasa si confortabilă poziție de dormit este pe o parte.

  PRIMUL TRIMESTRU AL DOILEA TRIMESTRU AL TREILEA TRIMESTRU
Poziția de dormit recomandată Te simți confortabil
dormind diferit
Pe o parte Pe partea stînga

 

Dormi pe spate în timpul sarcinii

După primul trimestru, vă recomandăm insistent să nu dormiți pe burta sau pe spate. Pentru un copil sănătos expertii recomanda dormitul pe o parte (în special pe partea stînga).

 

Dormi pe o parte în timpul sarcinii

Este recomandat să dormi pe partea stîngă – mai ales în etapele ulterioare ale sarcinii – deoarece acest lucru permite fluxului maxim de oxigen către uter (astfel ajung mai mulți nutrienti la placenta si bebelus). De asemenea, elimină o parte din presiunea vezicii urinare, diminuând nevoia de a urina des. 

Pentru a face somnul pe partea stîngă cât mai confortabil posibil, ar trebui să:

 • Dormi, cu genunchii si soldurile flexate
 • Dormi cu o pernă între picioare pentru a reduce presiunea asupra articulațiilor
 • Pune o pătură înfășurată în spatele tău pentru a  împiedica rostogolirea pe spate

 

Cele mai bune tipuri de saltele pentru sarcină

 

Saltea hibridă

O saltea hibridă oferă o susținere si un confort maximal, menținând coloana vertebrală aliniată. Salteaua hibridă combină proprietațile pe care le are o saltea din spuma cu memorie (sau cea din latex) cu proprietatile celei cu arcuri individuale, beneficiind așadar de avantajele amandurora. În special pentru cei cărora nu le place ideea unei saltele din spumă cu memorie.

Compoziția și densitatea unei saltele din spumă cu memorie poate duce la o problemă cu respirabilitatea. O problema a acestora este faptul ca rețin foarte mult caldura. Structura sa densa nu lasa aerul sa circule, asadar caldura se acumuleaza si pot fi inconfortabile pe timpul noptii, mai ales în cazul femeilor insarcinate.

Avantajele saltelei hibride pentru femeile însărcinate

 • Arcurile individuale (pocket spring) asigură o distribuție uniformă a greutății și susținerea secțiunii mediane
 • Suprafața din spumă cu memorie menține coloana vertebrală în aliniament neutru
 • Eliberarea presiunii pentru spate, șolduri și articulații
 • Nivel mediu de fermitate
 • Proprietati de racire (aerul poate circula mult mai bine)

Credem că o saltea hibridă este cel mai bun tip de saltea pentru majoritatea femeilor însărcinate.

 

Saltea din spumă cu memorie

Saltelele din spumă cu memorie sunt foarte populare pentru că oferă o excelentă susținere, datorită modului în care materialul reacționează la presiune și căldură, schimbându-și forma pentru a se potrivi corpului, oferind o conturare maximala. Oferă o distribuție excelentă a greutății, se muleaza dupa corpul tau, ameliorand presiunea din zonele tensionate.

Pe lîngă cele de mai sus, un alt beneficiu a spumei cu memorie este că oferă o izolare excelentă a mișcării. Izolarea prin mișcare se referă la cât de bine o saltea absoarbe sau izolează mișcarea, în cazul chind două persoane împart un pat, cât de bine împiedică salteaua vibratiile miscarii partenerului tău. Cu o izolare excelentă a mișcării, aveți mai puține șanse să vă deranjați unul pe celălalt când vă mișcați sau vă întoarceți în timpul somnului.

O saltea tradițională din spumă cu memorie simplă nu este considerată foarte bună pentru sarcina, deoarece aceasta are o structura foarte densă si femeia se poate supraincalzi, facând somnul inconfortabil. Pentru a combate aceasta problemă, producatorii de saltele incorporeaza diferite funcții de racire cum ar fi includerea de uleiuri din plante, geluri speciale, cupru sau infuzia cu grafit.

Avantajele saltelei din spumă cu memorie pentru femeile însărcinate

 • Salteaua din spumă cu memorie oferă o distribuție uniformă a greutății pentru un confort superior
 • Suportul unei saltele din spumă cu memorie menține coloana vertebrală în aliniament neutru
 • Spuma cu memorie oferă un sprijin lombar excelent pentru ameliorarea durerilor de spate
 • Ameliorează punctele de presiune de pe spate, șolduri și articulații
 • Izolare excelenta a mișcărilor

 

Saltea din latex

O saltea din latex are proprietați similare cu cea din spumă cu memorie – ameliorează presiunea din zonele tensionate și mișcările sunt izolate. Diferența este faptul că o saltea din latex este mai răcoroasă și mai naturală daca vorbim de latex natural și nu sintetic.